Europese vrouwen eten meer groenten en fruit dan mannen

In Europa eten vrouwen gemiddeld meer groenten en fruit dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan door de Noorse Universiteit van Agder. Ook blijkt dat mensen met een hoger opleidingsniveau dat meer doen dan mensen met een lager opleidingsniveau. De onderzoeksresultaten werden afgelopen woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Groente- en fruitconsumptie in Europese regio's

Volgens de onderzoekers eten Zuid-Europeanen het meeste fruit, terwijl mensen in het noorden juist meer groenten tot zich nemen. Inwoners van Oost-Europese landen eten gemiddeld het minste groenten en fruit.

Hoog opgeleide mensen eten meer groente en fruit

Uit het onderzoek bleek ook dat hoog opgeleide mensen in het algemeen meer groenten en fruit eten dan laag opgeleide mensen. In sommige Europese regio’s was de kans dat mensen met een gemiddeld opleidingsniveau groente en fruit aten echter lager dan de kans dat laag opgeleide mensen dat deden. Hoewel hoog opgeleide mensen in het algemeen dus meer groente en fruit eten dan laag opgeleide mensen, zijn er wel regionale verschillen te zien.  

Groenten- en fruitconsumptie in Europa in kaart brengen

De onderzoekers wilden met deze studie kijken hoe de consumptie van groenten en fruit varieert tussen volwassen mannen en vrouwen, hoog- en laag opgeleide mensen en tussen regio’s in Europa.

Het Noorse onderzoeksteam gebruikte de gegevens van bijna 40.000 mensen uit 21 verschillende landen. Het onderzoek is te vinden in het tijdschrift PLOS ONE.

De gezondheidseffecten van groenten en fruit

Groenten en fruit bevatten veel vezels. Die zorgen voor een verzadigd gevoel zodat je minder snel snacktrek krijgt, ze kunnen het cholesterolniveau verlagen én ze helpen bij een gezonde stoelgang. Lees hier hoe je voldoende vezels binnenkrijgt. Bij gezond eten gaat het om het hele plaatje. Maar hoe combineer je gezonde voeding met zo nu en dan wat lekkers? Hier lees je meer over een gezonde balans

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 250 gram groenten te eten en twee porties fruit (200 gram in totaal). Benieuwd hoe dat er eigenlijk op je bord uit ziet?  Check dat hier.

Meer nieuws over voeding lezen? Houd mijn blog in de gaten en volg mij ook op Facebook, Instagram en Twitter.

In Europa eten vrouwen meer groente en fruit dan mannen
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *