Tools bij het schrijven

Er zijn ontzettend veel tools op de markt die je helpen om teksten te schrijven, ze aantrekkelijker te maken, en vindbaar te maken in Google. Hier vind je een aantal van deze tools waarmee je teksten kunt schrijven en vormgeven om zo de aandacht van de lezer vast te houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Canva om zelf gemakkelijk aantrekkelijke infographics en je eigen logo te ontwerpen? Yoast om in duidelijke stappen je SEO op orde te krijgen? Of Planoly om Instagramberichten in te plannen, zodat je er geen omkijken meer naar hebt?

Tools voor topteksten

Ontwerp eenvoudig zelf met Canva

Teksten worden een stuk aantrekkelijker en leesbaarder als ze afgewisseld worden met afbeeldingen, infographics en mooi opgemaakte tabellen. Een handige tool hiervoor is Canva. Sinds ik Canva heb ontdekt, gebruik ik het overal voor: berichten op Instagram, ontwerpen van offertes en facturen, verjaardagskaartjes, en zelfs voor mijn cv. Je kunt er heel eenvoudig mooie ontwerpen mee maken, helemaal in je eigen huisstijl. Uiteraard kan dit ook met programma’s als Adobe Indesign. Dat is echter best duur en vrij complex. Met de gratis versie van Canva kun je heel gemakkelijk mooie ontwerpen maken. Ook als je niet supercreatief bent aangelegd, is dit programma heel geschikt voor je. 

Tools voor tekst

Hoe werkt het? Het handigst is als je je eerst registreert op de website Canva.com. Vervolgens kun je in het zoekveld invullen wat voor ontwerp je wilt maken, bijvoorbeeld een Instagram of Facebook bericht, een advertentie, poster of logo. Je kunt ook kiezen uit de categorieën (zoals sociale media, gelegenheden, marketing, documenten of video). 

Kies wat je wilt maken en vervolgens opent er een nieuw scherm. Hierin kun je een sjabloon kiezen en helemaal los gaan op jouw ontwerp. In de linkerkolom kun je elementen kiezen, zoals een eigen foto, foto’s uit Canva en veel plaatjes, pictogrammen, video’s en achtergronden. Je kunt tekst toevoegen, kiezen uit veel verschillende lettertypen en je eigen huisstijlkleuren toevoegen. Dit laatste doe je als volgt: als je een element hebt toegevoegd, ga je naar het gekleurde blokje boven je ontwerp, klik hierop en vervolgens klik je links op ‘nieuwe kleur’. Hier kun je de code van jouw huisstijlkleur invullen. 

Canva

Canva slaat al je ontwerpen automatisch op, op de homepage vind je ze als je ingelogd bent aan de linkerkant onder ‘al je ontwerpen’. Je kunt ze ook kopiëren zodat je eenzelfde ontwerp kunt aanpassen, maar het originele ontwerp wel behoudt. Canva is dus gratis, voor de pro-versie betaal je €107,88 per jaar en er is een optie om als bedrijf een abonnement te nemen. 

Yoast is onmisbaar als je gevonden wilt worden in Google

Yoast is een plugin voor WordPress-websites. Een tool die onmisbaar is bij je teksten. Je maakt er je webteksten zoals blogs vindbaar mee op Google (SEO: Search Engine Optimalization). SEO is echt een vak apart, maar als je de basisprincipes kent, kun je een heel eind komen met het vindbaar maken van je website op Google. 

Als je teksten voor je website schrijft, is het handig als je direct al rekening houdt met SEO. Eigenlijk al voordat je überhaupt begint met schrijven, namelijk door eerst zoekwoordenonderzoek te doen. Wil je op bepaalde zoekwoorden gevonden worden, zoals ‘gezondheid’, ‘leefstijl’ of ‘sport’? Check dan hoe die woorden gebruikt worden: typ ze in Google in en kijk in welke combinaties ze voorkomen. Enkele tips waar je rekening mee kunt houden:

  • Bij WordPress-websites kun je aan de achterkant het zoekwoord invullen waarop je wilt dat mensen jouw blog vinden: je focus keyword. Kies het belangrijkste zoekwoord waarop je in Google gevonden wilt worden, en vul dat hier in. 
  • Zorg dat het zoekwoord in de titel van je blog staat, bij voorkeur vooraan.
  • Vermeld het zoekwoord ook een paar keer in de tekst, in elk geval in de eerste alinea en in een tussenkop.
  • Voorkom dat je je zoekwoord te vaak gebruikt. Dat staat gek, de tekst moet wel leesbaar blijven. 
  • Zet je zoekwoord in de omschrijving van foto’s die je in je blog of op je website gebruikt.
  • Gebruik tussenkopjes bij teksten langer dan 200 woorden.
  • Gebruik interne en externe links. Link bijvoorbeeld naar een ander blog van jezelf en naar die van iemand anders, of naar betrouwbare websites waar meer informatie te vinden is.
Yoast

Met de Yoast plugin kun je zien of de SEO van je tekst op orde is (het rode of oranje bolletje wordt dan groen). Een onmisbare tool dus als je blogt of webteksten gaat schrijven. Lees hier hoe de Yoast-plugin werkt. Er is een gratis versie van Yoast maar ook een premium versie voor €79 per jaar. Benieuwd wat je nog meer kunt doen om hoger in de zoekresultaten van Google te komen? Download hier een gratis SEO-checklist. 

Plan je Instagram posts met Planoly

Een tool die ik veel gebruik voor sociale media teksten is Planoly. Planoly kun je op je mobiele telefoon of laptop gebruiken om berichten op Instagram mee in te plannen. Dat kan handig zijn als je Instagram vaak gebruikt. Instagram is perfect om veel volgers te genereren en naar je website of blog te krijgen, en om zichtbaar voor je doelgroep te zijn. Maar het kost ook veel tijd. Met Planoly kun je berichten op IG inplannen en ze automatisch laten publiceren. Omdat je direct kunt zien hoe je feed eruitziet, heb je een goed overzicht van al je posts.

Planoly

Met deze tool kun je ook hashtags toevoegen. De hashtags zelf maak ik in Display Purposes, waar je gemakkelijk alle benodigde hashtags kunt kopiëren en plakken in Planoly. Je kunt maximaal 30 hashtags toevoegen in Instagram, zelf doe ik dat vaak in een reactie op mijn eigen bericht, dan ziet je post er mooi clean uit.

In Planoly kun je lijsten met hashtags maken en ze een naam geven zodat je bij een volgend bericht niet steeds nieuwe lijsten met hashtags hoeft te maken. 

Verder kun je in Planoly ook je statistieken zien en reageren op reacties van anderen. Natuurlijk kan dit ook gewoon in Instagram zelf, maar in Planoly heb je dus veel handige functies bij elkaar.

Handige ondersteunende tools bij het schrijven

Bovenstaande tools gebruik ik veel, maar er zijn er meer waar ik inmiddels niet zonder kan.

Notities-app op de iPhone

Zo gebruik ik de Notities-app op mijn iPhone voor vanalles en nog wat: de miljoen miljard ideeën die overdag door mijn hoofd gaan, to do lijstjes, lijstjes met films en boeken die ik nog moet zien en lezen, en dag- en weekplanningen. Je kunt elk to do-ding weer afvinken zodat die onderaan de lijst komt (heel bevredigend is dat). Soms zet ik er zelfs iets in dat ik sowieso wel ga doen, alleen om het lekker af te kunnen strepen, heheh.

Ik gebruik de notities-app ook vaak om ruwe opzetjes van teksten te maken, zonder dat ik ze meteen in een e-mail of op mijn website zet. Dan dient de app dus vooral om allerlei hersenspinsels neer te pennen (nou ja, typen) en daar structuur in aan te brengen. Dat zorgt voor orde in mijn hoofd en het helpt mij om overbodige stukken tekst te herkennen en te schrappen.

Je kunt in Notities checklists, afbeeldingen, weblinks, gescande documenten, handgeschreven notities of tekeningen plaatsen. Ook ideaal: de app synchroniseert met je andere apparaten, zodat je overal de meest recente versie hebt. Wat ik wel vaak merk met deze app, is dat hij wel eens hapert waardoor hij soms wat traag werkt. Maar het is zo makkelijk om de app er vlug bij te pakken, plus alles dat ik nodig heb kan met deze app. Ik stap dus niet snel over op iets anders, zoals de populaire tool Evernote die dezelfde soort functies biedt en mogelijk wel iets voor jou is. 

Google Docs en Google Drive

Als je met meerdere mensen aan een tekst werkt, bieden Google Drive en Google Docs uitkomst. Hier kun je je bestanden opslaan en er met meerdere mensen in real time in werken. Ook kan je met Google Docs je documenten vormgeven en in de zakelijke versie (Google Workspace) zijn extra beveiligings- en beheermogelijkheden voor teams beschikbaar. Ook kun je links, afbeeldingen en tekeningen toevoegen. Handig aan Google Drive is dat je wederom overal bij je bestanden kan en iedereen de laatste versie bij de hand heeft. 

Andere tools voor teksten, waarmee je zonder afleiding en in eenvoudige taal schrijft

Dennis Rijnvis van Schrijfvis geeft nog een paar handige tips voor online tools voor schrijvers. Zo is er de tool Freedom waarmee je websites en apps die er koste wat het kost op uit zijn om jou af te leiden, kunt blokkeren. Zo kun jij je volledig focussen op het schrijven.

Of gebruik de Marinaratimer om steeds in blokken van 25 minuten te werken, ideaal om jezelf in die tijd een doel te stellen én te behalen. Deze ga ik echt proberen want ik heb nogal de neiging om álles te willen uitzoeken over een onderwerp en dan is ineens de dag voorbij…

Voor je teksten zelf zijn er ook nuttige toepassingen die ervoor zorgen dat ze goed op je doelgroep gericht zijn. Op Zoekeenvoudigewoorden.nl kun je bijvoorbeeld checken of een woord aan het B1-niveau voldoet. Dit is eenvoudig Nederlands dat bijna iedereen begrijpt, ook mensen die geen (hoge) opleiding hebben gehad.

Hierbij is het ook handig om de lengte van je zinnen in de gaten te houden. Dat kan met de tool Count Wordsworth. Voer je tekst in deze tool in en hij laat zien hoeveel woorden er gemiddeld in je zinnen zitten. Dat geeft meteen aan in hoeverre je tekst begrijpelijk is voor je publiek. 

Wil je meer schrijftips? Houd mijn blog in de gaten voor meer tips over tekst en communicatie.

Tools voor topteksten: tips voor slimme apps bij het schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *