We eten niet anders in coronacrisis

Meeste Nederlanders eten evenveel en even vaak

We kopen, koken en eten tijdens de coronacrisis niet heel anders dan normaal. Dit blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum vroeg 1030 volwassen mensen over hun eetgedrag. Ruim 80 procent gaf aan nu niet meer of minder te eten dan normaal. Ook zien we geen verschil qua gezonde keuzes. Verder gaf 70 procent van de deelnemers aan niet vaker of op andere momenten (73 procent) te eten. 

'We houden vast aan onze eetgewoonten'

Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, vindt de resultaten niet verrassend, omdat eetgewoonten nu eenmaal niet snel veranderen: “Ondanks alle maatregelen gaat het gewone leven door en mensen houden dan ook graag vast aan hun gewoonten.”

10 procent eet gezonder

Een kleine groep mensen is sinds de coronamaatregelen gezonder gaan eten (10 procent). Dit komt doordat er meer tijd is om gezond te koken en omdat ze bewust met gezonde voeding bezig zijn. Ook de behoefte om de weerstand te vergroten, is voor veel mensen reden gezonder te gaan eten. Hiernaast zijn de verleidingen op kantoor en het etentje buitenshuis weggevallen.

De onderzoekers zagen ook dat een derde van de mensen meer op het gewicht let en 5 procent is zelfs actief begonnen met afvallen. Hoewel we Dry January al achter de rug hebben, drinkt 1 op de 5 mensen nu minder alcohol dan voor de coronamaatregelen, zo zagen de onderzoekers. Studenten spannen de kroon: 65 procent van deze groep gaf aan nu minder alcohol te drinken.

Gewicht verliezen en eraf houden

Betere hygiëne

De onderzoekers wilden ook weten of mensen iets aan hygiëne hebben veranderd. De meeste mensen waren vaker en/of beter de handen gaan wassen voor het koken (70 procent) en voor het eten (65 procent). Ook groente of fruit wordt vaker en/of beter gewassen: bijna de helft van de mensen doet dit. Met name ouderen letten nu meer op hygiëne rondom het koken.

Veranderingen vasthouden na de crisis

Als het aan het Voedingscentrum ligt, houden we deze positieve veranderingen ook na de coronacrisis vast. Een betere hygiëne kan tot minder voedselinfecties leiden. Nieuwe gewoontes, zoals gezonder eten en minder alcohol drinken, leiden tot flinke gezondheidswinst, ook na de crisis. 

Kleine groep mensen eet nu ongezonder

Niet iedereen eet gezonder, ongeveer 7 procent van de deelnemers gaf aan ongezonder te eten sinds de coronacrisis. Zij geven meer toe aan verleidingen thuis. Meer mogelijkheden om te ontspannen en verveling dragen hier ook aan bij. Een vijfde van de mensen snackt en snoept meer en meer dan het dubbele hiervan drinkt nu meer alcohol dan voorheen.

Tips om gezond te blijven in de coronacrisis

Hoe eet je gezond als je meer thuis bent? Lees hier meer tips voor een gezond eetpatroon en voor meer beweging thuis. Bekijk hier de infographic van het onderzoek en lees hier het hele onderzoek van het Voedingscentrum.

Meer tips en ideeën opdoen? Volg mij ook op Facebook, Instagram en Twitter.

We kopen, koken en eten niet heel anders tijdens de coronacrisis
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *